Hanneke Marttin
Filosoof
'Laatst begon ik een filosofisch gesprek eenvoudigweg met een stapel tijdschriften en de vraag aan de groep om allemaal minstens één plaatje van natuur, en één van cultuur uit te knippen. Iedereen begon meteen te bladeren en te knippen, maar één meisje keek met de schaar in haar hand opeens van een tijdschrift op en vroeg: Maar wat is cultuur eigenlijk precies?
Wat mij betreft is een filosofisch gesprek geslaagd als de vraag uit de groep komt, en als die groep zich steeds meer als een onderzoeksgroep gaat gedragen - door voorbeelden te verzamelen, vragen aan elkaar te stellen, elkaar aan te vullen of juist met tegenvoorbeelden te komen, kortom, als er ruimte is voor verschillende invalshoeken en argumenten - en voor humor.
Filosoferen is een werkwoord, een activiteit, een combinatie van samen denken en het scheppen van ruimte voor het individuele denken. Taal is daarbij een belangrijk instrument.'
Hanneke Marttin studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sindsdien in het boekenvak. Nu combineert ze haar liefde voor literatuur en filosofie het liefst door filosofische gesprekken met kinderen en jongeren te voeren aan de hand van verhalen die leesplezier én denklust oproepen.
Hanneke volgde de beroepsopleiding Filosoferen met kinderen en jongeren aan het ISVW en de verdiepingstraining bij WereldWijs/WonderWhy.
Ze filosofeerde met jongeren op de Weekendschool Amsterdam, en met kinderen van verschillende leeftijden op basisscholen in Osdorp en de Rivierenbuurt en in de FlexBieb op IJburg.
Daarnaast schrijft ze af en toe interviews of artikelen, recent bijvoorbeeld voor Stichting Lezen en voor het boek Vrouwelijke filosofen. Een historisch overzicht.